05 Mart 2011

KS - İlân-ı Aşk . . .


http://www.nadirkitap.com/upload/Kitap_20110118183844_1009_4.JPG
 
Kenan SİNANOĞLU

İlân-ı Aşk . . .

Anlamlı söylem
Sanat ilân-ı aşk'tır
Demiş sanatçı . . .

- Işıklar içindeki
Ümran Baradan -

Müze açmak için üç villa sattı

Uluslararası seramik ve çini sanatçısı Ümran Baradan, İzmir'de Konak Belediyesi'nin de desteği ile Türkiye'nin ilk devlet çocuk müzesini açtı
Yıllardır uluslararası alandaki başarılarıyla adından söz ettiren seramik ve çini sanatçısı Ümran Baradan, Türkiye'de bir ilke imza atarak Konak Belediyesi Ümran Baradan Devlet Çocuk Müzesi'ni kurdu. İzmir'de Varyant yolu üzerinde tinerci ve alkoliklerin barınağı haline gelen çevre sakinlerine rahatsızlık veren bir binayı satın alan sanatçı, binayı baştan yarattı. Binayı almak ve tadilatını yapmak için gayrimenkullerini satan Baradan, İzmir'e yepyeni kültürel bir mekan kazandırdı. Binanın tadilatı sırasında Konak Belediyesi de Ümran Baradan'a destek oldu. Müze geçtiğimiz hafta sonu ziyaretçilerine kapıları açtı. Müzeye özellikle çocuk ziyaretçilerin ilgisi oldukça büyük.

DÜNYADAN ESERLER
Uluslararası Kadın Dayanışma Derneği'nin üç dönemdir başkanlığını yürüten ve tek Türk olan Ümran Baradan, kurduğu çocuk müzesinde, Uluslararası Kadın Dayanışma Derneği'nin iki yılda bir resim, heykel, seramik, etnik sanatlar gibi çeşitli dallarda düzenlediği yarışmalarda derece alan sanatçıların eserlerini, bunun dışında sanat eserlerini, yine çocuklara yönelik eserleri, oyuncakları sergileniyor. Müzenin duvarlarını sanatçının yaptığı seramik ve çini eserler süslüyor.

Daha önce Kemalpaşa Çiniliköy'de Ümran Baradan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ni kuran, aynı zamanda yine Çiniliköy'de İzmir Devlet Güzel Sanatlar Müzesi'ni kuran Baradan, çocuk müzesi ile çocuklara genç yaşta sanatı sevdirmeyi amaçladığını belirtiyor. Ülkemizde gençlerin ancak üniversite çağlarından kültürel ve sanatsal etkinliklerle tanıştıklarını söyleyen sanatçı, "Müzenin açıldığı ilk gün eserleri gören öğrenciler müzeden bizde resim, heykel yapacağız diyerek ayrıldı. Müze hedefini buldu. Ayrıca müze ile birlikte kentimize bir de müze kafe kazandırdık. İzmirliler Varyant manzarasına karşı bu eserleri görüp çaylarını yudumlayabilecek" diyor.

HER ŞEY SANAT İÇİN
Türkiye'de sanatsal bir hizmete imza atmanın büyük fedakarlık gerektirdiğini vurgulayan Ümran Baradan, Konak Belediyesi Ümran Baradan Devlet Çocuk Müzesi'ni kurmak için Çiniliköy'deki üç villasını satmış. Baradan, "Şu an müze olan bina tinerci ve alkoliklerin meskeni haline gelmiş tam bir viraneydi. Binayı almak ve tadilatını yapmak için Çiniliköy'deki üç villamı sattım. Ayrıca bir villa parası harcadım. Diğer taraftan tadilat aşamasında Konak Belediyesi de destek verdi. Sonuçta ortaya çok güzel bir müze çıktı. Bu müze Türkiye'nin ilk, dünyanın da üçüncü çocuk müzesi. Gerçekten çok mutluyum" diyor. Müze haftanın 6 günü ziyarete açık olacak.

Ayşegül Güneysu

 

Hiç yorum yok: